geophysiCaL basEd hydrogeologicAl modeling to pRevent pollution from sea WATER intrusion at coastal areas (Περισσότερες λεπτομέρειες...)
Ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που συναντάται στον ελληνικό χώρο είναι η υφαλμύρινση. Το πρόβλημα της υφαλμύρινσης σε παράκτιες περιοχές οφείλεται στην υπεράντληση των υπόγειων υδάτων. Η υπεράντληση είναι δυνατόν να ελαττώσει ή ακόμη και να αναστρέψει την φυσική υδραυλική βαθμίδα προς την θάλασσα προκαλώντας τη διείσδυση του θαλασσινού νερού προς την ενδοχώρα. Οι συνέπειες του φαινομένου είναι καταστρεπτικές για τους υδροφόρους ορίζοντες καθώς και για την οικονομική ζωή της περιοχής.
Το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο έχει σκοπό την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης και συστηματικής μεθοδολογίας για την πρόβλεψη, αλλά και την αποτελεσματική αποτροπή της υφαλμύρινσης. Αυτή η μεθοδολογία βασίζεται στην μοντελοποίηση, παρακολούθηση και την βέλτιστη διαχείριση των υπόγειων νερών. Η βασική ιδέα είναι η χρήση διαφορετικών γεωφυσικών μεθόδων για την παρακολούθηση του μετώπου θαλασσινού/γλυκού νερού, ενώ η καινοτομία του έργου είναι η ανάπτυξη ενός εργαλείου για την ταυτόχρονη (συνδυασμένη) επεξεργασία των διαφορετικών γεωφυσικών δεδομένων. αυτό θα καθοδηγήσει την διαδικασία της μοντελοποιήσης και διαχείρισης προσφέροντας πρόσθετες υδρογεωλογικές παραμέτρους.
Η εφαρμογή και αξιολόγηση της αναπτυγμένης μεθοδολογίας σε πραγματικά δεδομένα αποτελεί επίσης βασικό στόχο του έργου. Η περιοχή του Τυμπακίου του νομού Ηρακλείου επιλέχθηκε για την αξιολόγηση της μεθοδολογίας καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα υφαλμύρινσης σε σχετικά αρχικό στάδιο, ενώ η εύκολή πρόσβαση στην περιοχή και η διαθεσιμότητα αρκετών γεωλογικών, υδρογεωλογικών και γεωφυσικών δεδομένων από παλαιές μελέτες την καθιστά ιδανική για τον σκοπό του έργου.